Ben je eigenaar van een eenmanszaak, maat in een maatschap, vennoot in een vennootschap of vrije beroepsoefenaar? En kun je je schulden niet meer betalen en ben je daardoor persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je onderneming? Dan kan je een beroep doen op vrijwillige of wettelijke schuldsanering om je betalingsproblemen op te lossen. Je mag pas een beroep doen op wettelijke schuldsanering als vrijwillige schuldsanering niet lukt.
Hoe werkt vrijwillige schuldsanering?
Bij vrijwillige schuldsanering kan je hulp krijgen van een schuldhulpverlener. Deze is van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB), de sociale dienst of een gespecialiseerd bedrijf. De schuldhulpverlener helpt je een minnelijk akkoord te sluiten met je schuldeiser(s), dit is een (vrijwillige) betaalregeling.
Hoe werkt wettelijke schuldsanering?
Als het niet lukt om een minnelijk akkoord met je schuldeiser(s) te sluiten, dan kan je de rechtbank in jouw woonplaats vragen om een schuldsaneringsregeling. Op grond van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) verplicht de rechtbank jouw schuldeiser(s) aan de wettelijke schuldsanering mee te werken. Je hebt hier geen advocaat voor nodig. De rechter stelt een bewindvoerder aan die samen met jou het beheer over je vermogen voert.
Neem contact met ons op voor meer informatie over schuldsanering.